Chwilę mnie tu nie było, ale obiecuję, że jak tylko odkopię się trochę z pracy to powrócę ze zdwojoną siłą.
A dziś na pocieszenie, po dłuższej nieobecności, mam dla Ciebie przepis na pyszne, migdałowe, fit-babeczki. Takie mięciutkie, aromatyczne, idealne do popołudniowej herbatki, albo na przekąskę w ciągu dnia. Pyszne i proste w wykonaniu :-)
Składniki:
1 duży, dojrzały banan
olejek migdałowy
garść płatków migdałowych
2 jajka
4 łyżki erytrolu
70 g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Smacznego
Karolina
Pyszka :)
OdpowiedzUsuńA olejek migdałowy to chodzi o taki aromat w małej szklanej buteleczce? K.
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
UsuńW sumie trochę mnie rozczarowało, że poza posypką z płatków cała "migdałowość" babeczek pochodzi od sztucznego chemicznego aromatu.:/ Na tej zasadzie można zrobić babeczki o dowolnym smaku, zamieniając tylko aromat migdałowy na jakiś inny, ale chyba nie o to chodzi w gotowaniu czy pieczeniu. Może to jest mało kaloryczne, ale czy takie zdrowe? A przecież wystarczyło dodać do ciasta zmielone migdały albo prawdziwy olej migdałowy i byłoby zdrowo i naturalnie.
OdpowiedzUsuńOczywiście można tak zrobić i zgadzam się, że będzie to zdecydowanie zdrowsze :-) Przepis tworzyłam w okresie redukcji i starałam się wtedy obniżać kalorykę gdzie tylko się dało. Samo ciasto z białej fasoli może stanowić bazę do dalszych wariacji- można dodać siekaną gorzką czekoladę, owoce, bakalie. Można też upiec babeczki bez dodatków i wypełnić później nadzieniem. Pozdrawiam serdecznie
Usuń